DAB ontvangst in de auto: teleurgesteld!

Waar heeft u slechte ontvangst? Welke radio? En welke antenne gebruikt u?
Plaats reactie
pa2wjz
Berichten: 2
Lid geworden op: ma dec 23, 2013 5:27 pm

DAB ontvangst in de auto: teleurgesteld!

Bericht door pa2wjz » zo jan 12, 2014 1:46 pm

Afgelopen maandag heb ik een DAB autoradio in mijn auto laten inbouwen. Het is een autoradio van het merk Kienzle met een raamantenne die tegen de voorruit is bevestigd. Nu woon ik in Den Haag Zuid-West en rijd daar dan ook regelmatig rond. En na één week is mijn ervaring met de ontvangst van zowel de NPO als de commerciële omroepen bedroevend! Het luisteren naar DAB stations is in het Zuid-Westen van Den Haag, omgeving Kijkduin, en richting het Westland (Monster, 's-Gravenzande) NIET mogelijk! Zeer regelmatig krijg ik op mijn display van de autoradio te zien <no signal> en het is dan stil...
Het luisteren naar bijvoorbeeld Radio 1 is dan niet mogelijk omdat hele stukken van de uitzending weg vallen. Ook het luisteren naar bijvoorbeeld de zender Classic FM (via het commerciële netwerk) is niet mogelijk.
Ik vraag mij dan ook af of DAB wel op deze manier een succes gaat worden. De vermogen van de zenders (zowel NPO als Commercieel) is weer veel te laag en er zijn te weinig (steun)zenders om het netwerk goed dekkend te maken zodat er goed naar kan worden geluisterd. Er is nog wel het één en ander te doen voordat DAB een succes zal worden. Voorlopig blijf ik nog maar even luisteren naar de vertrouwde FM-band en Middengolf (voor Radio 5 Nostalgia).

radioland
Berichten: 83
Lid geworden op: do dec 26, 2013 2:08 pm

Re: DAB ontvangst in de auto: teleurgesteld!

Bericht door radioland » di jan 14, 2014 12:55 pm

Het installeren van een binnen antenne is niet handig. Ik vind dat de autodealers de klanten beter moeten informeren. Het aanbieden van zo'n product moet geschrapt worden vind ik omdat de praktijk leert dat de ontvangst beroerd is tenzij je naast de zendmast gaat rijden. Ik heb begrepen dat het glas het signalen tegenhoudt. Een combi antenne (zowel voor FM als DAB) heb je een veel betere ontvangst. Het klopt dat het vermogen veel lager ligt dan de analoge zenders. Zo hebben ze in Duitsland voor DVB-T (Digitale tv via de ether) veel meer vermogen dan in Nederland is toegekend. Volgens mij is dit een politiek verhaal met de samenwerkingen met het buitenland. Ik vraag me af hoeveel vermogen het zin heeft om het te gaan verhogen? Op de analoge FM band heeft een maximale vermogen van 200 kilowatt nog zin daarboven niet meer. Je bereikt op een gegeven moment een punt dat meer vermogen niet meer zoveel voordelen biedt. Het bereik neemt misschien dan nog hooguit 1 km toe?

de Kat
Berichten: 4
Lid geworden op: wo feb 05, 2014 12:27 pm

Re: DAB ontvangst in de auto: teleurgesteld!

Bericht door de Kat » wo jan 11, 2017 4:30 pm

Een heel late reactie; dat besef ik maar al te goed. Maar beter te laat dan helemaal niet, toch? Mijn ervaringen met de z.g. plak antennes op de voorruit zijn heel beroerd. Maar als radioamateur weet ik dat een goede antenne zich niet laat wegmoffelen. Dus zet zo'n ding op het dak van je koets en verbaas je. Ik heb in mijn oude Astra een radio waarin ik een 3,5 mm plugje in het front kwijt kan. Ik heb een Albrecht DR 56 aangeschaft en dat ding met een magneetvoet (Hama) antenne verbonden. Ik heb inmiddels veel plaatsen bezocht en heb onderweg nauwelijks (echt zeer sporadisch) uitval gehad. Het merk Calearo fabriceert antennes die geschikt zijn voor DAB, FM en AM ontvangst. Maar daarvoor moet er wel een gat in het dak van je koets worden gemaakt; iets waar niet iedereen even enthousiast over is. :cry:
Succes met het spulletje.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten