Slechte ontvangst FM-Band locaties

Frequentie planning, zerobase, ontvangstproblemen, gevoeligheid van tuners, de beste antenne opstelling. Verder DX condities. Met een DAB+ ontvanger kun je soms met bepaalde weersomstandigheden ook buitenlandse zenders ontvangen.
Plaats reactie
radioland
Berichten: 83
Lid geworden op: do dec 26, 2013 2:08 pm

Slechte ontvangst FM-Band locaties

Bericht door radioland » zo feb 09, 2014 2:16 pm

3FM in Emmen. Vanwege groot signaal gedrag is 3FM hier niet goed te beluisteren. Daarnaast is de FM zender op Hoogersmilde van de 88,6MHz (3FM) een stuk minder sterk afgesteld. Radio 2 heeft 93,3 kilowatts zender en 3FM slechts 38,9 kilowatt. De reden hiervan is dat de FM 88.6MHz ooit is bedoeld voor de provincie Friesland. Op dit kanaal heeft Omrop Fryslân jarenlang op uitgezonden. Vervolgens is deze FM frequentie verhuisd naar Hoogersmilde. Echter Duitsland gaat er niet mee akkoord dat de zender buiten de grens van Nederland sterk te ontvangen is. Op Terschelling heeft 3 FM zelfs een extra steunzender er bij gekregen op de FM 89,9MHz.

Radio 4 in Alkmaar: In Alkmaar kon je Radio 4 optimaal ontvangen via zendmast Wieringermeer op de FM 101,6MHz. Echter Sky Radio heeft de frequentie 101,4MHz bemachtigd met als gevolg dat je Radio 4 moet oppakken vanaf Lopik 94,3MHz. Radio 4 zou vanwege groot signaal gedrag een extra FM zender krijgen op de FM 104,7MHz. Dit plan is echter nooit uitgewerkt.

Radio 1 en 2 in Hellevoetsluis. Het lijkt er op dat Hellevoetsluis in een dode hoek ligt. Zo schakelt de autoradio over van de 92,6MHz (Lopik) over naar de 97,8MHz Westdorpe. Echter vanwege het grote signaal verschil met Radio Decibel op FM 97,6MHz vanuit Rotterdam kun je Radio 2 hier niet optimaal ontvangen. Radio 1 schakelt over van Lopik 98,9MHz naar 104,4MHz Goes. Ook dit is niet optimaal. Radio 4 is wel goed te ontvangen omdat Radio 4 zelf een zender heeft staan in Rotterdam. Voorne-Putten ligt in een dode hoek ten opzichte van Lopik?

Radio 4 in Lelystad: Radio 4 is in Lelystad niet of nauwelijks te ontvangen vanwege groot signaal gedrag. De autoradio schakelt tussen de FM 94,3MHz; 101,6MHz Wieringermeer en 94,8MHz Hoogersmilde. De commerciële omroepen hebben in Lelystad steunzender gekregen zodat de ontvangst weer goed is. Helaas heeft de NPO (Nederlands Publieke Omroep) dit niet gedaan.

Radio 1 in Rotterdam: Radio 1 heeft in Rotterdam een steunzender op de FM 98,6MHz. Echter deze frequentie is niet geheel vrij. Veelal zit er een Belgische zender (eveneens op de FM 98,6MHz) er doorheen waardoor de ontvangst verstoort wordt.

De zenders in Lopik zouden het vermogen omhoog zetten naar 200 kilowatt. Helaas zijn deze plannen er nooit van gekomen. In de kop van Noord-Holland zijn er problemen met de ontvangst van de publieke omroep. Dit is deels opgelost door een aantal steunzenders in Hoorn te plaatsen met een laag vermogen. Echter de ontvangst is niet sterk verbeterd.

Calamiteiten zender RTV-Rijnmond: In Leerdam zijn de luisteraars verstoken van het signaal van RTV Rijnmond. In Leerdam zou RTV-Rijnmond een extra FM zender krijgen op de FM 95,1MHz. Echter vanwege de kosten ziet de regionale omroep hier vanaf.

Calamiteiten zender Omrop Fryslân: Door dat zij hun zender hebben verplaatst naar Irnsum is de ontvangst in de zuid-oosthoek slecht of niet te ontvangen. Dit vanwege het geringe frequentie afstand met Radio 1 91,8MHz Hoogersmilde. Tot overmaat van ramp geeft de lokale omroep in de gemeente Ooststellingwerf het signaal van Radio Drenthe door. Dit terwijl Oosterwolde in de provincie Friesland ligt. Ook de noord-oosthoek is de ontvangst niet optimaal van Omrop Fryslân. De ontvangst zal mogelijk nog slechter worden zodra Radio Continu 92,4MHz met een veel hoger vermogen gaat uitzenden.

Calamiteiten zender L1 (Limburg) het noordelijkste deel van de provincie Limburg is slecht verzorgd gebied.

Calamiteiten zender RTV-Noord-Holland Alkmaar: De regionale omroep heeft bij het Agentschap Telecom gevraagd om een ontvangst verbetering. Luisteraars klagen al jaren over een slechte ontvangst.

Calamiteiten zender Omroep Brabant: Deze regionale omroep is in de provincie Noord-Brabant niet overal optimaal te ontvangen. De grootste problemen kunnen worden opgelost door het verhogen van de zendmast. Echter dit is nooit uitgevoerd.

Calamiteiten zender RTV Noord: In het Westerkwartier is de ontvangst niet optimaal. De lokale omroep voor Marum en Grootegast geeft het signaal van RTV Noord door op momenten dat zij niet uitzenden.

Calamiteiten zender Radio Gelderland: Ontvangst in Hattum is niet optimaal, stereo ruis.

Calamiteiten zender RTV Utrecht: In Rhenen is de FM 93,1MHz niet optimaal te ontvangen doordat een Duitse zender het signaal verstoort. In de locatie Rhenen is de ontvangst verbeterd door inzet van een extra FM zender in Rhenen op FM 97,9MHz. Diezelfde Duitse zender verstoord ook het signaal van RTV Rijnmond in Leerdam (93,4MHz)!

Calamiteiten zender Omroep Flevoland: Kraggenburg, mogelijk dat Duitsland (89.7MHz) deze zender deels wegdrukt.

Omroep Zeeland: Cadzand slechte ontvangst mogelijk storing door Belgische zender.
Laatst gewijzigd door radioland op wo mar 12, 2014 7:56 pm, 2 keer totaal gewijzigd.

radioland
Berichten: 83
Lid geworden op: do dec 26, 2013 2:08 pm

Re: Slechte ontvangst FM-Band locaties

Bericht door radioland » ma feb 17, 2014 9:37 am

De locatie Lelystad en Emmen wordt ook benoemd in het onderzoek rapportage dat jaren geleden werd gedaan.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... 52-b3.pdf‎

Helaas zijn daarin de genoemde verbeteringen niet allemaal uitgevoerd.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast